Zwart versus Wit, vandaag meer dan symbolisch

 

Vroeger stond ‘Audenzeel’ bekend door de lokale bevolking die veelvuldig boeskool (witte kool) op het land verbouwde en op de omliggende markten aanbood. Tegenwoordig is het ‘Boeskoolmenneke’ symbool voor Oldenzaal en staat de stad vooral bekend om het carnaval. Én het voetbal natuurlijk.

We mochten vandaag bij Quick’20 voetballen. Een club met meer leden dan menig dorpje in de buurt aan inwoners heeft. Hedendaags is het zelfs de grootste zondagvereniging van Nederland. Bekende voetballers als Boudewijn Pahlplatz, Theo Pahlplatz en Jan Vennegoor of Hesselink zijn hier hun carrière begonnen.

Dat wij alleen niet op het hoofdveld, maar op één van de bijvelden moesten spelen zul je ons nooit over horen klagen. Maar…

Een aanvangtijd van 09.00 uur! Dan is het toch zo’n dag dat je bij jezelf ten rade gaat of voetbal nog hobby is. Als de wekker doordeweeks om 07.00 uur afgaat is dat vroeg. Als de wekker zaterdagochtend om 07.00 uur gaat is dat vroeger. Als de wekker zondagochtend 07.00 gaat is dat prehistorie.

Meer fossiel dan levend. Langzaam ietwat wakkerder wordend. Verdroogd. Nadorst.

Maar toch, als we titelkandidaat Quick’20 5 een keer konden verassen, moest dat vandaag wel zijn. De week na carnaval. In Boeskoolstad hebben ze de hele week lopen feesten en zuipen. Hopelijk kunnen we tegen de nog zware benen van de Oldenzalers kans maken.

Jammer genoeg waren wij zelf ook bij lange na niet op volle oorlogssterkte. Wintersport, blessures, verhuizing, werk, slaap. Bijna iedereen had wel een soort van reden om niet te komen. Uiteindelijk hadden we met veel pijn en moeite dan toch nog twaalf man op de been om de wedstrijd mee te beginnen.

Alle goede bedoelingen ten spijt. Of het de onwennigheid, een gebrek aan slaap, een teveel aan alcohol of het kwaliteitsverschil was. Het eerste half uur kwamen we niet aan voetballen toe. We hadden veel moeite met de slimme loopbewegingen van hun middenvelders en de altijd aanspeelbare spits.

Quick-5 legde af en toe heel mooi combinatievoetbal op de mat en creëerde zo makkelijk kansen. Het was dan ook niet geheel onverdiend dat we na ongeveer een half uur spelen al tegen een 3-0 achterstand aankeken.

Het laatste kwartier van de eerste helft kregen we iets beter grip op de Zwartrokken. We konden de bal nu ook wat vaker in de ploeg houden en zelfs aan aanvallen denken. Het harde werken werd ook nog beloond. Na goed voorbereidend werk van RonBrum was het Goudlokje die met een uiterste krachtinspanning de leren knikker in het net wist te werken. De armen gingen in de lucht. Nick Rijlands dag kon niet meer stuk; Bruins is een feit!

Even leek het erop of we weer terug in de wedstrijd zouden kunnen komen, maar Quick’20 5 maakte snel een einde aan deze illusie. Nadat hun laatste man eerst vol uithaalde en de bal op de lat uiteen zag spatten was het daarna tot tweemaal toe raak, waarmee de tussenstand op 5-1 kwam.

Vlak voor rust kregen wij ook nog een grote kans. Een ingooi van ons leek te leiden tot snel balverlies, ware het niet dat Thomas Berge op karakter eigenhandig de bal heroverde. Met een goede voorzet bereikte DMCIN vervolgens RB, maar die wist zijn voet er net niet goed genoeg tegenaan te zetten om de pass tot assist te promoveren.

In de rust viel er weinig te wisselen aangezien de Giesmeister in de eerste helft was uitgevallen met een enkelblessure. We moesten er maar het beste van maken.

De tweede helft had een soortgelijk wedstrijdbeeld als de eerste. Alleen nu 180 graden gekeerd. Het was Quick-5 dat weer het betere van het spel had. De Oldenzalers haalden in tegenstelling tot de eerste helft alleen nu de trekker niet over.

Naarmate de tweede helft verstreek kwamen we iets beter in de wedstrijd. Af en toe kwamen we er zelfs goed uit. Vooral op de rechterflank was het de Reporter van het jaar 2010/2011 die met zijn tomeloze werklust het zijn directe tegenstander wel heel erg lastig maakte.

Het was dan ook zuur dat in een tegenstoot van de Zwartrokken de scheidsrechter floot voor een penalty. Totaal onterecht. Een heel normaal duel ging voorafgaand het fluitsignaal. De scheids had nog eerder mogen fluiten voor een overtreding op Taurus dan andersom. Heel erg jammer, vooral met deze stand op de borden. De penalty werd vervolgens veilloos raak geschoten, 6-1.

We lieten het er niet bij zitten en bleven met een positieve instelling voetballen. Even leek de 6-2 op de borden te komen. Mr. Duracel bereikte met een prachtige steekbal Frank’88 die voor de keeper verscheen. Met een tikkie breed bereikte Fr3nk op zijn buurt de meegelopen A-J die zijn eerste voor ATC-5 binnentikte.

Maar na de onterechte penalty was er nu wederom een negatieve hoofdrol voor de scheids weggelegd. Len-Jan Aartstra bleef keurig achter de bal, maar de scheidsrechter besloot het doelpunt wegens vermeend buitenspel af te keuren. Jammer dat de scheidsrechter in zo’n sportieve wedstrijd, met dit scoreverloop dan toch op zo’n negatieve manier van zich moet laten spreken.

Het slotakkoord was vandaag ook voor de Quick’20 5. Vlak voor het eindsignaal kon @Rensel86 voor de zevende maal de bal uit het net vissen. Sta je om 7 uur op om een lekker potje te ballen, had die net zo goed kunnen gaan nachtvissen. Maar wij waren, zoals altijd, heel blij met de komst van Langi!

Wij zagen op momenten zwart voor ogen. Zij zagen op momenten het witte licht. Het verschil was vandaag meer dan symbolisch. Zwart versus wit.

En dan is het 11uur ’s ochtends. Mooie tijd om een pot te ballen zou je denken. Hadden wij onze wedstrijd al gespeeld! Gelukkig hoeven we niet al te vaak zo vroeg aan de aftrap te verschijnen!

Terug in de kantine bij ATC’65 was er alle tijd om even rustig een biertje te drinken alvorens we naar FC Twente konden kijken. Gelukkig had FCT nog wel gewonnen, om het weekend nog een beetje te redden…

Volgende week de thuiswedstrijd tegen DTC’07 2. De wedtijd in Tilligte werd destijds knullig verloren, mede door toedoen van een van de meest waardeloze scheidsrechters dit seizoen. Hopelijk kunnen we volgende week laten zien wie er echt beter is!

Man of the Match: DJ Goldlock