Wytzes Weerbericht (17-september-2011)

 

Net als vorige week zal er een zuid westen wind waaien bij een windkracht 3. Vanavond zal het beginnen met regenen en dit stopt niet voor morgenavond. Met een temperatuur van rond de 15 graden is het zeker geen aangenaam voetbalweer. Het voetbalweer krijgt dat ook een 6.5. Het terrasweer na de wedstrijd geef ik een onvoldoende (4). Het wordt dus na de wedstrijd een biertje drinken in de kantine.

De rest van de week blijft de kans op regen groot en zal de temperatuur slechtst sporadisch boven de 20⁰C uit komen.

Weerbegrip van de week: op veler verzoek De grenslaag 2.0

De atmosfeer bestaat uit verschillende lagen waaronder de troposfeer (de onderste laag (0- circa 10 kilometer boven Nederland) in de atmosfeer en de stratosfeer. De troposfeer kan worden opgedeeld in 2 lagen, namelijk de grenslaag en de vrije troposfeer. De scheiding tussen deze twee lagen is te zien in het temperatuur profiel van de atmosfeer. Hier zit tussen de grenslaag en de vrije troposfeer een kleine inversie (kleine temperatuursstijging) wat er voor zorgt dat opstijgende lucht niet verder door kan stijgen. Hierdoor is er weinig interactie tussen de grenslaag en de vrije troposfeer, wat er voor zorgt dat bijvoorbeeld uitlaatgassen binnen de grenslaag blijven en niet verder mengen met de vrije troposfeer. De grenslaaghoogte heeft een dagelijkse gang. Deze hangt af van de hoeveelheid zonlicht dat het aardoppervlak opwarmt. Door de opwarming van het aardoppervlak ontstaat er thermiek (warme opstijgende lucht) door deze thermiek wordt de inversie tussen de grenslaag en de vrije troposfeer omhoog geduwd waardoor de grenslaag stijgt. Hoe meer turbulentie er ontstaat hoe hoger de grenslaag zal worden. De grenslaag kan op een warme zomerse dag een hoogte bereiken van 2 a 3 kilometer, ’s winters zal de grenslaag slechts enkele honderden meters hoog zijn. Wanneer ’s avonds de zon onder gaat zal er geen turbulentie meer ontstaan en zal de grenslaag helemaal inzakken. Het kan zelfs zo zijn dat deze helemaal verdwijnt. In dit geval wordt de nieuwe laag de stabiele grenslaag genoemd. De lagen onder de vrije troposfeer en boven de stabiele grenslaag (die een hoogte kan bereiken van 500 meter) liggen zijn de zogenoemde reservoirlagen.

Vragen kunnen worden gestuurd naar weermanwytze@atc5.nl. Ik zal proberen deze in het volgende weerbericht te behandelen.