Wytzes Weerbericht (3-september-2011)

Na het zomerse weer van vandaag met maximale temperaturen richting de 30 graden zal het weer morgen volledig omslaan. Morgen voorspel ik een neerslagkans van ongeveer 70%, toch zullen we het tijdens de wedstrijd hoogstwaarschijnlijk droog houden. De temperatuur tijdens de wedstrijd zal rond de 19⁰ Celsius liggen. Bij een windkracht 3 (zuidwestelijke wind) geef ik het voetbal weer voor morgen een 6.

Na de voetbal wedstrijd zal het weer nog slechter worden met regenbuien en later op de avond kans op onweer. Iedereen die na de wedstrijd nog een biertje wil drinken op het terras raad ik dit af. Het terrascijfer voor morgen in met een 2 een dikke onvoldoende. 

De rest van de week blijf het weer wisselvallig met temperaturen rond de 20⁰ Celsius en een constante kans op regen.

Het weerbegrip van de week is “de föhn”.

De zogenoemde föhn of sante anna vind plaats op gebieden met heuvels of bergen. De föhn is opvallend warme lucht die van over de berg wordt aangevoerd naar het dal. Deze wind word zo warm doordat de stijgende lucht aan de andere kant van de berg waar het regent vocht verliest waardoor deze dus droger wordt. Wanneer de drogere lucht aan de noordkant van de berg omlaag stroomt, wordt die snel warmer. Waardoor er warme lucht van over de berg wordt aangevoerd. De windsnelheden kunnen oplopen tot meer dan 100 km/uur.