Wytzes weerbericht (10-december-2011)

 

De afgelopen week hebben we te maken gehad met de nodige neerslag en dalende temperaturen. Morgen zal de temperatuur rond de wedstrijd rond de 4⁰C liggen. Door het hoge drukgebied ten noorden van Hengelo hebben we te maken met een zuidenwind (windkracht 4). In de ochtend zal het droog blijven en richting de avond neemt de bewolking toe en zal het in de avond gaan regenen. Het voetbalweer voor de wedstrijd van het jaar is een 7. Het toeschouwerscijfer ligt iets lager met een 6.

Voor de rest van de week verdubbeld de kans op neerslag naar 80% en zakt de maximum temperatuur naar 6⁰C richting het weekend.

Weerbegrip van de week: Bijzonnen

In het weerbericht van 29-oktober-2011 heb ik de halo behandeld. In de navolging van de halo behandel ik deze week de bijzonnen. Bijzonnen zijn, meestal 2 soms 1, lichte vlekken naast de zon. Deze bijzonnen ontstaan bij de zelfde weersomstandigheden als de halo. De zon schijnt dus door een dunne laag cirrusbewolking (weerbericht: 22-oktober-2011). Als er een halo ontstaat, kunnen de bijzonnen ook ontstaan. Het is hierbij echter van belang uit wat voor ijskristallen de cirrusbewolking bestaat. Voor de kenners het gaat hier om hexagonale ijskristallen met een horizontale oriëntatie. De bijzonnen hebben in sommige gevallen de kleuren van de regenboog.

Vragen en weerfoto’s kunnen worden gestuurd naar weermanwytze@atc5.nl. Ik zal proberen deze is het volgende weerbericht te behandelen.