Wytzes weerbericht (3-december-2011)

 

Vorige week is bekend geworden dat de hoeveelheid CO2 in de lucht nog nooit zo hoog was als op dit moment. Er zitten op dit moment 389 CO2-moleculen in de lucht per miljoen luchtdeeltjes (389 ppm). Daarnaast is het in november ongekend droog geweest met 8,5 mm neerslag is dit ruim minder dan het vorige record van 22,1 mm. Gemiddeld valt er in november 76,4 mm. De omslag kwam direct op 1 december waar het op 1 dag 1,5 keer zoveel regende als in de maand november.

Voor morgen wordt er een maximale temperatuur voorspeld van 9⁰C. Voor het eerst dit jaar zullen we gaan voetballen bij een windkracht 4 (westenwind). Morgen zal het volledig bewolkt zijn en zal vooral in het noorden neerslag vallen en blijven wij in Twente waarschijnlijk gespaard. Al met al heeft het voetbalweer voor morgen met een 6 een kleine voldoende.

Weerbegrip van de week: Nova Zembla effect

Nadat vorige week de film nova zembla in première is gegaan leek het me een goed moment om dit weerfenomeen voor jullie uit te diepen. Het nova zembla effect is een effect wat wordt veroorzaakt door breking van daglicht. Hierdoor lijkt het alsof de zon eerder opkomt dan dat deze op zou moeten komen. Dit effect wordt veroorzaakt door een inversielaag in de lucht (een luchtlaag met een andere temperatuur). Hierdoor wordt het licht afgebogen. De inversielaag moet tenminste 400 kilometer dik zijn. Alleen bij een inversielaag van deze grote buigt het licht genoeg af (5 graden) om het te laten lijken alsof de zon opkomt. Dit effect is voor het eerst waargenomen bij nova zembla.

Vragen en weerfoto’s kunnen worden gestuurd naar weermanwytze@atc.nl. Ik zal proberen deze in het volgende weerbericht te behandelen.