Wytzes weerbericht (15-oktober-2011)

 

Na een week met herfstachtig weer heeft de zon opnieuw de overhand dit weekend. Nadat het vandaag ondanks de soms iets te lage temperaturen al een prachtige dag was zal ook morgen de zon rijkelijk schijnen. In de vroege ochtend zal er nog mist boven het aardoppervlak hangen, maar deze wordt vrij snel opgenomen door de opwarmende lucht. We hebben morgen te maken met temperaturen tot 13⁰C wat het voor de meeste van ons uitstekend voetbal weer betekent, toch adviseer ik frank om een pyjamabroek aan te doen en vooral zijn handschoenen niet te vergeten.

Het hoge drukgebied boven Polen en Wit-Rusland zorgt ervoor dat we te maken hebben met een Zuidenwind (windkracht 3). Al met al geef ik het voetbalweer voor morgen een 8.

Weerbegrip van de week: Het aambeeld

Een aambeeld ook wel incus genoemd is een wolk in de vorm van een paddenstoel. Het aanbeeld kan zich bevinden boven een regenbui, wanneer dit het geval is betekent dit dat het een zware regen/onweerbui is. Het aambeeld bestaat volledig uit ijs. De bovenkant van het aanbeeld is plat, dit komt doordat de wolk tegen de top van de grenslaag aan komt (weerberichten 10 en 17 september). Door de temperatuursinversie bij de top van de grenslaag is verder stijgen van de lucht niet mogelijk. Wanneer de regenbui uitgeregend is blijft vaak het aanbeeld over.

Vragen en weerfoto’s kunnen worden gestuurd naar weermanwytze@atc5.nl. Ik zal proberen deze is het volgende weerbericht te behandelen.