Wytzes weerbericht (8-oktober-2011)

 

Na een aantal mooie dagen deze week is het weer aan het einde van de week volledig omgeslagen met echt herfstachtig weer. Dit betekend veel wisselvalligheid met afwisselend zon en regen bij temperaturen rond de 14⁰C. De lijn wordt doorgetrokken naar zondag. Bij een temperatuur van maximaal 14⁰C zal het regelmatig regenen. Door het hoge drukgebied net boven Spanje hebben we opnieuw te maken met een zuidwestenwind (windkracht 4). Het voetbalweer krijgt desondanks het herfstachtige weer een 7.

In plaats van het weerbegrip van de week wordt er deze week een ingestuurde vraag behandeld door een geïnteresseerde lezer van het wekelijkse weerbericht.

Bij de el nino en la nina heeft u het over warme en koude waterstromen. Nu is mijn vraag hoe het kan dat er ineens van die warme/koude stromen zijn!

De temperatuursverschillen in het water worden grotendeels veroorzaakt door de wind. In het geval van El Niño waait er rond de evenaar een minder harde wind dan normaal. Dit zorgt ervoor dat er minder koud water wordt aangevoerd richting de kust van Peru, daarnaast zorgt de wind ook voor menging van het zeewater (relatief warme oppervlakte water met het koudere water dieper in de zeer). Wanneer er weinig wind waait zal er ook minder menging optreden wat een temperatuur stijging aan het wateroppervlak tot gevolg heeft. Doordat de temperatuur van het water relatief hoog is zal er nog minder wind waaien waardoor het water nog warmen wordt en zo verder.

Vragen kunnen worden gestuurd naar weermanwytze@atc5.nl. Ik zal proberen deze in het volgende weerbericht te behandelen.