Jokers gehaktballentest: Vasse

 

Na op een heerlijke herfstochtend te hebben gevoetbald tegen Vasse, was het wederom tijd voor een broodje bal. Omdat er veel reacties waren op de herkomst van de gehaktbal volgt nu het achterliggende verhaal waarom gehaktballen bruin zijn.

Het is algemeen bekend dat waneer je onder een zonnebank gaat liggen bruin wordt. Gehaktballen waren vaste zonnebankgasten en op een gegeven moment (un momento dado) was er een verandering zichtbaar. Van origine waren de gehaktballen blauw met oranje stippen maar na enige generaties vervaagden die kleuren.

Dan kun je jezelf de vraag stellen ‘hoe komt het dan dat je van zonnen bruin wordt?’. Dat komt doordat de huid zich probeert te beschermen tegen de UV-straling. Dit gebeurt door het aanmaken van pigment dat in de cellen van de opperhuid wordt gelegd. Hierdoor wordt het weefsel dat direct onder de gehaktbal ligt te beschermen tegen UV-straling. Pigmentcellen maken het kleurende melanine aan, wat de huidcellen afschermt tegen UV-straling. De bovenste laag van de gehaktbal kleurt daardoor bruin. Hoe sterker de gehaktbal van nature is gepigmenteerd, hoe beter de gehaktbal is bestand tegen UV-straling. Het type gehaktbal bepaalt hoelang de gehaktbal van de zon kan genieten zonder te verbranden.Door te vaak de zonnebank bezocht te hebben zijn de gehaktballen bruin geworden, net zoals de negers.

Volgt nu de gehaktballentest:

Smaak

3.9

Droge smaak

Temperatuur

7.6

Ideale temperatuur om de bal gelijk op te eten, hap hap hap.

Vorm

10

Helemaal rond, net een hockeybal! Maar niet handig voor op een broodje

Broodje

1.2

Laat die er nou net niet zijn

Presentatie

6.2

Mooi bakje, je had er ook gratis saus bij!

Prijs

4.6

2,50 euro hoge prijs voor een bal van deze kwaliteit

Prijs/Kwaliteit

4.2

Ver te zoeken

Eindoordeel

5.1

Zou hier niet snel een gehaktbal meer eten, echter vonden sommige de bal wel lekker

 

Geen aanrader ik zou doorrijden naar Phenix! Ook al waren we in Vasse.