Scheids Gözübüyük toont ‘ATC-5’-band aan Maaskant – toneelstukje?

In de wedstrijd tussen VVV en FC Groningen zaterdag werd trainer Robert Maaskant boos op scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die oordeelde dat speler Género Zeefuik een overtreding maakte. Daarop haalde Gözübüyük de aanvoerdersband van ATC-5 uit zijn zak. De actie zorgde voor heftige reacties. Vandaag mengde minister Schippers zich zelfs in de zaak.

Was dit nou een terecht statement of was dit eerder een misplaatst “toneelstukje”, zoals trainer Maaskant het voorval na afloop van de wedstrijdbestempelde? Iedereen had er wel een mening over. #Maaskant en #ATC5 werden zelfs even trending topic op Twitter.

 

De heren bij Eredivisie live vonden het een opvallend moment. Omdat het een actie met voorbedachte rade was: Gözübüyük had niet toevallig dat bandje in z’n broekzak zitten. En zo agressief reageerde Maaskant toch niet?

Er is in de media veel over het voorval gezegd en geschreven. En omdat de vele reacties die zijn binnen gekomen bij FC Groningen nogal uiteenlopen, wilde algemeen directeur Hans Nijland zich graag publiekelijk achter ‘zijn trainer’ scharen. Er kwam een officiële verklaring. Maaskant heeft niets verwerpelijks of onfatsoenlijks gezegd of gedaan.

Gözübüyük krijgt steun van minister Schippers, zo bleek vandaag in de Tweede Kamer. Ze antwoordde op vragen van PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken dat de intentie van de scheids goed was. “Het draait om respect. Natuurlijk worden er op het veld beslissingen genomen waarvan je soms denkt: waanzin, is die man gek geworden? Maar dan kun je beter naderhand het gesprek aangaan. Volwassen mensen moeten het voorbeeld geven voor jongeren die het allemaal nog moeten leren.”

Waarom Gözübüyük juist de aanvoerdersband van ATC-5 liet zien werd opvallend genoeg nauwelijks besproken. Zo gaan er geruchten rond dat Gözübüyük gigantisch veel respect heeft voor ATC-5. Maar ook zijn er stemmen, vooral binnen ATC-5, die zeggen dat Gözübüyük dit deed omdat Il Capitano Ed van ATC-5 zoveel respect voor Marokkanen en Turken heeft.